Biserica Brătienilor

Biserica devenită necropolă pentru majoritatea membrilor familiei Brătianu se află situată pe un platou din partea dreaptă a parcului ansamblului de la Florica și poartă hramul ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Aceasta a fost construită în anul 1898 după planurile arhitectului francez André Leconte de Noüy, cel care a restaurat și Mănăstirea Curtea de Argeș.

Aceasta nu este o biserică obișnuită, remarcându-se prin faptul că este construită din piatră de Albești, în formă de cruce și are o singură turlă (la bază este pătrată, iar în rest, hexagonală). Ceea ce o face foarte interesantă este că în exterior, imediat sub streașină, pe lângă frescele care-i înfățișează pe Sfântul Ioan Botezătorul și Sfinții Apostoli Petru și Pavel , sunt pictate chipurile unor poeți. Un alt aspect inedit este faptul că pereții acestei biserici nu au fost pictați niciodată. La sfințirea ei, slujba a fost oficiată de către primul patriarh al României, Miron Cristea și Nicolae Bălan al Sibiului.

Tot aici, în 1907, a fost adusă bisericuța din lemn a lui Horea, cumpărată de Ionel Brătianu în timp ce se afla într-o excursie în Transilvania, după ce a găsit-o într-o stare avansată de degradare. Bisericuța din Albac, așa cum i se mai spune, a fost transportată cu trenul la Florica. După ce a fost reconstruită și restaurată, a fost așezată în parcul conacului până în anul 1954, când a fost mutată la Olănești, județul Vâlcea. În anul 1996, a fost resfințită cu prilejul aniversării a 250 de ani de la atestarea documentară a localității. Ionel Brătianu și-ar fi dorit să realizeze în această bisericuță un muzeu al portului și al tradițiilor românești, însă moartea sa surprinzătoare a vitregit Ștefăneștiul de probabil unul dintre cele mai interesante muzee din România.

Biserica Brătienilor merită să fie vizitată nu doar datorită ineditului arhitectural, ori încărcăturii istorice, ci și pentru că la schitul din apropiere există adevărate minunății gastronomice ieșite din mâinile măicuțelor.