Ce poți face în Argeș în minivacanța de Sfânta Maria?

Dacă ți-ai propus să-ți petreci minivacanța în România, de ce nu ai alege Argeșul? Îți promit că nu te vei plictisi. Iată ce-ți propun:

  1. Ștefănești

Știu, sunt subiectivă, dar încep cu orașul meu. Deși mic, Ștefănești este încărcat de locuri cu semnificații istorice și culturale aparte. Nu degeaba au ales acest loc multe personalități, începând cu voievozii Mihai Viteazu, Matei Basarab, ori Constantin Brâncoveanu, continuând cu două dintre cele mai importante familii românești (Golescu și Brătianu) și terminând cu Nicolae Grant, Ion Pillat, Liviu Rebreanu, sau Lucia Sturdza Bulandra.

Așadar, de ce nu ți-ai începe călătoria cu o vizită la Muzeul Golești https://muzeulgolesti.ro/ro/ ? Locul este absolut extraordinar, încărcat de istorie și cultură, dar și cu zone de distracție pentru copii. Aceștia pot încerca tiroliana, ori pot călări un ponei, sau, de ce nu, se pot înscrie la unul dintre atelierele de creație. Adulții pot vizita conacul familiei Golescu, foișorul din care a fost arestat Tudor Vladimirescu, prima școală slobodă obștească, sau muzeul etnografic în aer liber. Pentru toate acestea este nevoie să îți rezervi câteva ore bune. Dacă vrei, poți merge acolo sâmbătă, 12.08.2023, de la ora 22:00 să vezi Perseidele. Intrarea este liberă.

Tot în Ștefănești se află și unul dintre cele mai ”tinere” muzee din țară, Muzeul Național Brătianu https://www.muzeulnationalbratianu.ro/ , fostul domeniu boieresc al celebrei familii de politicieni. În apropierea muzeului se află Biserica ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, sau ”Biserica Brătienilor”, monument istoric important, deosebindu-se de celelalte lăcașuri de cult prin faptul că pe ziduri sunt pictați filosofi, sau poeți antici. De acolo nu plecați sigur cu mâna goală, pentru că măicuțele prepară niște dulciuri delicioase.

  • Pitești

La o aruncătură de băț se află municipiul Pitești, cunoscut mai ales pentru ”Simfonia lalelelor”. Dacă ești pasionat de astronomie, orașul pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpăna are un Planetariu în care poți petrece câteva ore minunate. Și dacă tot ești acolo, poți da o fugă și la Muzeul Județean, unde poți găsi exponate extrem de interesante. Nu rata nici Memorialul Închisoarea Pitești, căci tot aici a avut loc cel mai atroce experiment din închisorile politice, cunoscut sub denumirea de ”experimentul Pitești”.

Piteștiul se poate lăuda cu cel puțin două parcuri frumoase, fiecare interesant în felul său. Parcul Trivale se întinde pe o suprafață de 45 ha, iar amenajarea lui a început în preajma Primului Război Mondial. Un alt loc interesant, unde sunt organizate o mulțime de evenimente este Parcul Lunca Argeșului. Aici există piste de biciclete, teatru în aer liber, terenuri de sport și un loc de joacă modern.

  • Curtea de Argeș

Prima capitală a Țării Românești este cunoscută mai ales datorită Mănăstirii Curtea de Argeș, devenind celebră din cunoscutul mit al meșterului Manole. Aici sunt înmormântați membrii familiei regale românești, dar se află și moaștele Sfintei Filofteia.

Poți vizita și Ansamblul Curții Domnești, un monument medieval care are foarte multe și interesante povești de spus. Aici se află și misteriosul ”mormânt 10”, care a fost subiectul multor controverse și speculații. Dar… mai bine te las pe tine să afli mai multe!

  • Transfăgărășanul și Barajul Vidraru

Ieșind din Curtea de Argeș, ținând drumul drept, ajungi la Barajul Vidraru, a cărui legendă v-am mai spus-o aici: https://zonastefanesti.ro/legende-argesene-fascinante/ . Acesta este un obiectiv turistic spectaculos, care în anii ʼ60 era pe locul opt în Europa. Dacă vrei să faci niște fotografii extrem de frumoase, îți recomand să urci la ”Prometeu”, statuia din oțel, realizată în memoria constructorilor barajului. Să nu uit: dacă ai timp, poți face și o mică plimbare cu vaporașul.

Continuând pe drumul național DN7C, vei străbate Munții Făgăraș, cei mai înalți din România, care leagă Muntenia de Transilvania. Acesta este celebrul Transfăgărășan, unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume. Tot aici se află Lacul Bâlea, un lac glaciar de o rară frumusețe. Te sfătuiesc să-ți faci mai mult timp pentru acest traseu, deoarece parcurgerea lui durează în jur de patru ore.

  • Câmpulung Muscel

A doua capitală a Țării Românești, Câmpulung, este cel mai vechi oraș medieval din Țara Românească. La Muzeul Municipal se află ”Scrisoarea lui Neacșu”, cel mai vechi document păstrat, scris în limba română.

Un alt muzeu interesant de văzut este Muzeul Automobilului Român, unde veți găsi mașini vechi și informații extrem de interesante.

  • Triunghiul bisericilor rupestre  

Denumirea aceasta vine de la faptul că cele trei mănăstiri rupestre – Corbii de Piatră, Cetățuia Negru Vodă și Nămăiești – formează un triunghi echilateral cu distanța de 20 kilometri. Dacă vrei să combini istoria cu spiritualitatea și misticismul, îți recomand să alegi acest traseu.

Mănăstirea Corbii de Piatră este un ansamblu rupestru situat în comuna Corbi, săpată în peretele de stâncă. Se spune că datează dinaintea întemeierii Țării Românești.

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă se află la o altitudine de 800 metri, plasată pe o creastă stâncoasă, lângă apa Dâmboviței. Aici se află Crucea Dorințelor și se spune că ajută la împlinirea rugăciunilor.

Cel de-al treilea așezământ rupestru este Mănăstirea Nămăiești și se află în apropierea casei memoriale George Topârceanu. Aici se află una dintre cele mai vechi icoane creștine din lume, considerată făcătoare de minuni și pictată de Sfântul Apostol Luca.

Acestea sunt doar câteva dintre locurile pe care le-ai putea vizita în Argeș, dar dacă dai o fugă până aici, sunt convinsă că și alte atracții din județ ți se vor părea interesante.