Naturale


In ceea ce priveste relieful, orasul Stefanesti se afla pe linia de contact dintre Podisul Getic (si anume Platforma Candesti ) si Lunca Argesului, dincolo de care se intinde Campia Inalta a Pitestiului. Aceasta linie de contact intre cele doua unitati de relief este clar evidentiata in teren prin diferenta de altitudine si prin peisajul specific, fiind intrerupta de vaile afluente ce patrund adanc in interiorul piemontului si fiind acoperite de paduri, vii si asezari ce urca spre interfluviile largi si netede a acestei platforme piemontane. In partea vestica a orasului se afla Lunca Raului Doamnei cu directia nord – sud.

Conform Legii nr. 83/2004 pentru declararea ca orase a unor comune, satele ce apartin orasului Stefanesti sunt urmatoarele : Stefanesti, Enculesti, Golesti, Izvorani, Stefanestii – Noi, Valea Mare – Podgoria, Viisoara, Zavoi, aflate la distante cuprinse intre 2 km si 5 km fata de satul de resedinta – Stefanesti. Cu exceptia satului Golesti, care se afla in intregime situat in Lunca Argesului, celelalte sate componente brodeaza limita dintre cele doua unitati de relief amintite, amplasate de-a lungul vailor si drumurilor ce strabat localitatea.
Prezentarea grafica a localitatilor componente a Orasului Stefanesti este aratata de harta orasului, care face parte integranta din prezentul statut.

Altitudinea orasului este cuprinsa intre 252 m, la nivelul Vaii Argesului si
400 m, in zona colinara Valea Mare – Podgoria.

Reteaua hidrografica ce strabate teritoriul orasului are caracter intermitent, cu obarsii din platforma piemontana Candesti, fiind tributara Vaii Argesului sau Raului Doamnei, care formeaza limite spre sud si respectiv spre vest ale teritoriului orasului. De-a lungul Raului Doamnei, in dreptul orasului, se intinde o parte din lacul Maracineni -Valea Mare Podgoria, cu rol de atenuare a viiturilor, iar pe Raul Arges se gaseste acumularea Pitesti Sud- Stefanesti Golesti, pentru obtinerea de hidroenergie.