Nicolae Golescu și Mica Unire
Este deja bine-cunoscut faptul că pentru locurile acestea membrii familiei Golescu au fost adevărați eroi civilizatori, putând cu ușurință să-i considerăm exponenți atât în cultură, educație, cât și în viața politică. Nu ar fi exagerat dacă am spune că din Ștefănești au pornit ideile și faptele care au dus la România de astăzi.
Iată că și Unirea Principatelor Române din 1859 a avut în prim-plan un membru al acestei familii extraordinare, în persoana lui Nicolae Golescu. Acesta s-a aflat pe lista candidaților la tronul Munteniei, susținut de către Ion Brătianu, alături de foștii domnitori Gh. Bibescu și Barbu Știrbei, renunțând, în final, în favoarea lui Alexandru Ioan Cuza. După Unire, a beneficiat de toată considerația din partea domnitorului Cuza Vodă, fiind numit ministru de Interne în primul Guvern de la București.
Beneficiind de o educație aleasă atât în țară, cât și în străinătate, frații Golescu au avut contact cu ideile statului național francez, încercând să le pună în aplicare și în țara lor. Privind în urmă, se poate lesne vedea că au și reușit, ajutând la punerea bazelor statului român, implicându-se activ la recunoașterea sa în Europa.