Nicolae Grant, pictorul de la Golești

Așa cum spuneam într-un articol trecut, Ștefăneștiului i-a fost dăruită veșnicia, fiind iubit de personalități din toate domeniile, dar mai ales de către oamenii de cultură. Unul dintre aceștia a fost pictorul Nicolae Grant, cel care a reușit să surprindă cu un talent deosebit, ca într-un cadru fotografic, ”crâmpeie” din orașul nostru.
 
Strănepot al lui Dinicu Golescu, Nicolae Grant s-a născut în 1868, părinții săi fiind Effingham Grant (agent consular britanic în Muntenia) și Zoe Racoviță (nepoata lui Dinicu Golescu).
 
Cea care i-a deschis drumul către creație, dăruindu-i o cutie cu acuarele la împlinirea vârstei de 8 ani a fost mătușa lui, Mary Grant, nimeni alta decât cea cunoscută din celebrul tablou ”România revoluționară”, portretizată de C. D. Rosenthal. Din acel moment și-a dedicat viața artei, urmând numeroase școli de prestigiu, printre care și celebra Școală de Belle-Arte din Paris. Talentul său deosebit nu a trecut neobservat, impresionându-l și pe marele pictor Nicolae Grigorescu.
 
Artist versatil și prolific, Nicolae Grant a pictat mai mult de 1000 de tablouri, interioare de biserici (Bistrița, Horezu, Polovragi, Novaci), a ilustrat cartea Reginei Maria, ”Patru anotimpuri din viața unui om” și a realizat proiecte de timbre pentru Societatea de binefacere ”Țesătoarea”.
 
Cel mai mare colecționar al lucrărilor lui Nicolae Grant este Muzeul Golești din Ștefănești și vă recomand să mergeți să le vedeți, pentru că sunt absolut minunate!
Orarul de vizitare este:
Luni-Duminică:
Vara: 9-18 (1 Aprilie – 30 Octombrie); Iarna: 8-16 (1 Noiembrie – 31 Martie).