S-a deschis Transfăgărășanul!

Transfăgărășanul este probabil cea mai celebră șosea montană din estul Europei, situată în Munții Făgăraș. Povestea sa începe în perioada comunistă, în anii 1970, când s-a ordonat construirea sa, ideea din spatele acestui proiect nefiind cea de obiectiv turistic, ci de a asigura o rută strategică în cazul unui eventual atac al forțelor militare din partea estică. Lucrările de construcție au început în 1970 și au fost finalizate în 1974, cu un efort masiv al armatei și al muncitorilor. Traseul Transfăgărășanului străbate cele mai înalte vârfuri ale Munților Făgăraș, inclusiv vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România, cu o altitudine de 2.544 de metri.

Construcția Transfăgărășanului a fost extrem de dificilă, iar muncitorii au întâmpinat numeroase obstacole, Munții Făgăraș fiind cunoscuți pentru terenul lor dificil, cu versanți abrupți și văi adânci. Lucrările au necesitat săpături în stâncă, construcția a numeroase tuneluri și poduri și ridicarea unor segmente de drum spectaculoase, suspendate pe stânci De-a lungul construcției, peste 6.000 de tone de explozivi au fost utilizate pentru a se croi drum prin munți. Condițiile de lucru au fost extreme, mai mult de 40 de soldați și muncitori pierind în timpul construcției. În onoarea acestora, a fost ridicat un memorial lângă șosea.

Traseul nostru de basm este cunoscut pentru serpentinele sale spectaculoase, peisajele uluitoare și podurile impresionante. Pe parcursul celor aproximativ 90 de kilometri de traseu, șoseaua străbate păduri dese, cascade impresionante și lacuri glaciare. El a devenit o atracție turistică importantă după căderea regimului comunist în 1989 și este deschis în general între lunile iunie și octombrie, turiștii putând explora această rută impresionantă cu mașina, motocicleta sau bicicleta.

Transfăgărășanul a câștigat și mai multă popularitate internațională în urma unor emisiuni auto de televiziune care l-au considerat ca fiind unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume. De ieri, 22 iunie 2023, acest traseu a fost deschis și se poate circula în condiții excepționale, singura atenționare fiind cea cu privire la prezența urșilor în zonă.