Brumar – ultima păsuire a soarelui din anul acesta

Noiembrie este cea de-a unsprezecea lună a anului în calendarul gregorian, însă denumirea provine din limba latină, ”novem” însemnând ”nouă”, pentru că era cea de-a noua lună în calendarul roman.

În calendarul tradițional românesc, luna noiembrie se numește ”Brumar” sau ”Promorar”, pentru că acesta este timpul brumei, vântul este din ce în ce mai rece și bate cu putere, sunt însămânțate grânele și totul este pregătit pentru iernat. I se mai spune și ”Vinar”, deoarece este vremea în care mustul începe să ”fiarbă” și se transformă în vin. Brumar este luna șezătorilor, a postului, a sărbătorilor precreștine: ”Filipii de toamnă”, ”Ziua lupului”, ”Ziua strigoilor”, dar și a celor creștine: ”Cosmandinul”, ”Sfinții Arhangheli”, ”Ovidenia”, ”Sântandrei”.

Există mai multe legende populare românești potrivit cărora lunile anului sunt ”cei doisprezece fii ai anului”, ori ramurile unui copac bătrân.

Se spune că toate lunile anului care au litera ”r” în denumire sunt luni friguroase. Fiecare lună din calendarul tradițional are o denumire cu o anumită semnificație legată de fenomenele meteorologice și sugerează prin numele său fie o activitate din viața oamenilor, fie o tradiție.

Anul acesta, luna noiembrie pare atipică și ne permite să ne bucurăm de soare, motiv pentru care vă îmbii la o plimbare prin Ștefănești cu o imagine de la ”Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești”.