Obiective turistice


Valea Streaua din Enculesti, locul unde caii localnicilor fac parte din peisajul mirific al zonei.

RaDt8762VBWar6aV9QJ6Uy84

Localitatea este impanzita de fantani si troite langa izvoare de apa mineral potabila Izvorul de Frigu Izvorul Tamaduirii

NKDYX5XJ3HBb2gY66a8Ce3Kd

MffN1JJUVNQ5JfD2T94TSthe

MXKX8Q7MRRY87tLEN5P81rBS

A5M1bHA2CrAaDgDFyF3M1JrE

Multe case sunt aszate pe colinele localitatii Stefanesti, in zone pline de verdeata, la marginea padurilor.

Casa “Ghelmegeanu” (personaliotate politica din perioada interbelica) de pe Valea Plopii deal aflat in reconstructie.

Vechiul cartier grecesc Cartier vile Valea Mare

Zonele locuite ale orasului Stefanesti se remarca prin intinsele spatii verzi, parcuri natural, strazii sau ulite de un pitoresc specific arhaismului rulal al acestei asezari.

Cartierele de locuinte sunt marcate de o nota pitoreasca specifica, in armonie cu natura, Cartier Bratieni Cartier Fratii Golesti.

Această prezentare necesită JavaScript.

Istoria bogata a localitatii este pastrata prin conservarea ruinelor vechilor cetati si a crucilor cu inscrisuri documentare. In documentele vremii gasim nume de voievozi, domnitori, marii boieri si conducatori de stat, care au locuit in aceasta zona. Printre acestia se numara Mihai Viteazu, Fratii Buzesti, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu(1654-1714) domnie (1688-1714) predecessor Serban Cantacuzino , successor Stefan Cantacuzino, familia Golestilor si familia Bratienilor.

Lr0144KWNJRSXfNWHAeQ9KQD 39YeP3SL6Dd3HMdVJTaVU3rC

Monumentul eroilor din primul razboi mondial.

monumentul-eroilor-din-stefanesti-judetul-arges

Conacul Golesti

Conacul familiei Golestilor reprezinta dovada istoriei traitoare a marilor infaptuiri din vremea acestora.Actiunile fratilor Golescu, fiii lui Dinicu si Zinca Golescu, sunt repere de prima referinta ale implicarii romanesti in evenimentele revolutiei din 1848. Muzeul Golesti

Muzeul Golesti cuprinde pe langa proprietatile familiei Golescu, o importanta si valoroasa colectie de case si gospodarii din diferite regiuni ale Romaniei, fiind unul dintre cele mai mari muzee de gen in aer liber din Romania.

Fantana Golestilor Baza de echitatie amenjata in interiorul Muzeului Golesti, casa cu dependinte din Stefanesti, vechiul sat- Muzeul Golesti

Baia turceasca de la conacul Golestilor, scoala Golestilor (1826, reper al istoriei invatamantului romanesc, prima scoala romaneasca din mediul rural).

3YYKtWX1QQtYSyBEU2bbHFP4 QAUha2RQetAaV30fD90f8Jy4 DV4Sr9BF85bW8UJSa7FEJHeT

Bratienii

Familia Bratianu a dat doi dintre marii oameni de stat ai Romaniei, fauritori ai Romaniei moderne , I.C. Bratianu si fiul sau Ionel I.C.Bratianu, personalitati de care se leaga evenimente de seama ale istoriei Romaniei, precum Revolutia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, Razboiul de independenta din perioada  1877-1878 si Faurirea Statului National Unitar Roman in urma primului razboi mondial din perioada 1916-1918.

Toti membrii familiei Bratianu au avut succesiv sau in acelasi timp, roluri insemnate in istoria Romaniei, ca demnitari de stat sau oameni de stiinta.

I.C.Bratianu 1821-1891

Ionel I.C.Bratianu 1864-1927

Vintila I.C.Bratianu 1867-1930

Gheorghe I.C.Bratianu 1898-1953

Conacul familiei Bratienilor, (Conacul Florica). Insubsolul bisericii de la Conacul Florica se afla necropola familiei Bratienilor. Placa funerara de la mormantul lui Vintila V. Bratianu. Placa funerara de la mormantul sotiei lui Ion C. Bratianu, Caliopia.

Dependinte Conac Bratieni Biserica Florica (1898)

Capela familiei Bratianu se afla in subsolul Bisericii Nasterea Sf. Ioan Botezatorul (biserica Florica), conmstruita de Bratieni in anul 1898, dupa planurile arhitectului Andre Lecomte du Nouy, cel care a restaurat si cunoscuta Manastire de la Curtea de Arges.

In vecinatatea Bisericii Florica se afla un Schit de Maici, care a luat fiinta printr-un act de donatie al mostenitorilor familiei Bratienilor.

Atestarea documentare a localitatii Stefanesti este datata la 5 august 1452 de voievodul Vladislau al II-lea.

Stefanestiul poate fii considerat drept un centru de greutate al culturii si istoriei nemului romanesc.Istoria acestei asezari se pierde in negura timpului, descoperirile areheologice indicand o vechime de peste 6000 de ani. Stefanestiul este impanzit de monumente istorice, cruci de piatra cu insemnari documentare, biserici si locuri incarcate de istorie.

Numarul mare de aszari de cult ortodox si vechimea lor exprima continuitatea unei civilizatii romanesti, dar mai ales confirma nivelul inalt de cultura si spiritualitate al taririlor acestei zone.

Ruinele vechii cetati a lui Constantin Brancoveanu, Muzeul Golesti, cu Vechea Scoala, prima din mediul rural roamnesc (1826), Foisorul (unde a fost adapostit Tudor Vladimirescu), Conacul Bratienilor si Biserica Florica, Biserica ridicata de slugerul Musat in 1628 si Biserica Sfanta Treime, ridicata in 1646 de Boierii Golesti in stil moldovenesc, unicat in zona Munteniei, sunt adevarate bijuterii istorice, care confirma maretia si sfintenia acestei asezari, luminata vesnic de un soare iubitor, de sub dogoarea caruia, viticultorii locului culeg raode nobile toamna de toamna.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Biserica Stefanesti Vale, „Taierea capului Sf.Ioan Botezatorul” (constructie 1623-1628) cea mai veche constructie bisericeasca, a fost ridicata de slugerul Musat si jupanita Despina sub domnia voievodului Alexandru Iliasi pe un tapsan de la marginea vechiului Drum al Mocanilor, de unde pot fi admirate privelisti paradisiace ale vailor Stefanestilor.

Biserica Golesti, „Sfanta treime” (1646) situata in fata complexului muzeal Golesti (Foisor , Scoala veche Romaneasca,  Zidurile Cetatii ).Este un monument unicat in judetul Arges, construit in stil moldovenesc, cu influente arhitecturale gotice tarzii.Biserica si clopotnita, monumente istorice remarcabile, stau marturiei istoriei scrise de familia Golestilor.

Biserica din Valea Mare, „Nasterea Maicii Domnului”, fost schit in Gura Vaii Mari, a fost zidita in anii 1678-1688 de jupan Necula si jupanita Ancuta, sub domnia voievodului Serban Cantacuzino.In curtea bisericii se gaseste crucea de la primul mormant al scriitorului Liviu Rebreanu.

Biserica cimitirului din Valea Mare, „Sf. Ioan Gura de Aur” (Sf. Ioan Bogoslovul), monument istoric din anul 1766.

Biserica din Targul Dealului, „Sf. M. Mc. Dimitrie” (1784), are o incarcatura istorica aparte, fiind locul preferat pentru purtare de sfaturi al unor Inalti prelati cu Tudor Vladimirescu.

Biserica Enculesti (1934-1937), „Sf. Nicolae, Sf.Paraschiva” ocroteste si clopotul, odoarele si mobilierul fostei biserici „Sfantul Ierarh Nicolae” din vechiul centru al Pitestiului, demolata de autoritatiile comuniste in 1962.

Schitul din lemn „Sf. Ierarh Nicolae” de la Gurgui a fost construit in 1697, de monarhia Marta, ca inchinare a Manastirii Trivale. Monument istoric renovat in 1996 este singura biserica de lemn din Stefanesti.

Biserica Izvorani, „Sf. Nicolae” este pictata de rfenumitul artist Pitestean Gh.Belizaride si contine, ca un fapt unic, portretele reginei Maria si regelui Ferdinand, acestia fiind probabil sustinatorii, rectitoriei dintre anii 1910-1919.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului ”.

In ultimii ani, peisajul urbanistic ecleziastic al localitatii Stefanesti s-a imbogatit cu noi edificii bisericesti de cult ortodox, ca o consecinta a unui aflux important de populatie, stabilita aici, mai ales din zona Pitestiului, prin atractiile locului.

Biserica ortodoxa cu hramul „Sf. Calinic”, constructie noua in cartierul Primaverii din Valea Mare – Zavoi .

Biserica „Sfintii Constantin si Elena”, una dintre cele mai recente constructii de cult ortodox, amplasata in cartierul de blocuri din Stefanesti.Impunatoare, impodobeste peisajul arhitectonic al orasului si ofera un plus de spatiu liturgic, potrivit nevoilor populatiei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Scoala Golestilor (1826)

Stefanestiul este parte din istoria invatamantului romanesc. Aici, la Golesti, in 1826 a fost data in folosinta prima scoala romaneasca din mediul rural de catre boierul si carturarul Radu Golescu, unul dintre inaintasii familiei istorice Golescu, aszate la Golesti.Scoala lui Radu Golescu din 1826, unde se practica invatamantul dupa modelul lancasterian, este conservata in cadrul Muzeului de la Golesti unde sta ca marturie a traditiilor indepartate ale procuparilor pentru invatamant in aceasta localitate, aleasa ca resedinta de-a lungul istoriei de catre insemnate familii boieresti, voievozisi inalti demnitari ai neamului roamnesc. Azi, grija pentru asigurarea unui invatamnt modern, in conditii civilizate si de o calitate la standarde europene, reprezinta o prioritate pentru primarul localitatii, el insusi provenind din acest domeniu, ca dascal.

Liceul Tehnologic „Dinu Bratianu” – Stefanesti Blocuri, este o unitate de invatamant liceal si profesional.Are o veche traditie in profilul tehnologic, legata de inceputurile Uzinelor Dacia de la Mioveni.Liceul dispune de o baza materiala deosebita (cantina, sala de sport, teren de sport, laboratoare etc).

Scoala gimnaziala „Vintila Bratianu”, cu clasele I-VIII , situata in zona Blocuri, este cea mai mare scoala din oras avand mai multe gradinite si subunitati scolare in coordonare.Este o scoala moderna care dispune de o dotare la standarde europene, cu sali de sport, laboratoare si spatii de joaca in aer liber.

Gradinita Izvorani, aflata sub coordonarea scolii gimnaziale „Vintila Bratianu”.

Scoala gimnaziala Nr.1 – Targul Dealului, cu gradinita este dotata cu corpuri de cladiri noi si sali de clase spatioase, bine amenajate si face parte din structura scolii gimnaziale „Vintila Bratianu”.

Scoala primara Nr.2 – Stefanesti Vale, cu gradinita , este amplasa intr-un loc pitoresc in apropierea unei vechi biserici si face parte din grupul gimnazial „Vintila Bratianu”.

Scoala gimnaziala „ Constantin Brancoveanu”, clasele I-VIII din Valea Mare, are in structura sa mai multe gradinite si scoli primare scoala dispune de un teren de sport si este dotata saki de clasa si laboratoare moderne.

Scoala primara si gradinita din golesti „Radu Golescu” se afla in subordinea administrativa a Scolii Gimnaziale „Constantin Brancoveanu”.

Gradinita Enculesti, de peste drum de Biserica Enculesti aflata in coordonarea Scolii Gimnaziale „ Constantin Brancoveanu”.

In orasul Stefanesti functioneaza Centrul Scolar de Educatie Incluziva „Sfanta Fliotea”- Valea Mare, care vine in intampinarea nevoilor copiiilor cu dizabilitati.

Această prezentare necesită JavaScript.

Casa de Cultura a orasului Stefanesti adaposteste si o importanta biblioteca.

Clubul Stefanesti are o veche traditie de activitati culturale, artistice si sportive.Dateaza (1950-1960), odata cu inceputurile industriei de autoturisme de la Colibasi, orasul Stefanesti fiind prima gazda a angajatilor uzinei Dacia.

In fata Casei de cultura se afla cruce din piatra de Albesti prin care domnitorul Matei Basarab reglementa obligatiile vinariciului.

Parcul Casei de Cultura

Această prezentare necesită JavaScript.